Ανοικτά Πε.Δ.Ι.Α. _______________ TO 1o ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΜΙΓΕΣ BLOG-PORTAL ΕΙΔΗΣΕΩΝ ________________ - Κάνετε το πέρασμά σας καθημερινό! - Εδώ, εκτός από τα σχόλιά μας, θα βρείτε απλά, εύκολα και γρήγορα, τα καλύτερα posts από πλήθος sites με ειδήσεις για οικονομία, εθνικά, διεθνή, αθλητικά, σοβαρά και λιγότερο σοβαρά αλλά σχεδόν ποτέ... κουτσομπολιά! - Και μαζί με αυτά, πλήθος χρηστικών πληροφοριών και widgets βοηθημάτων γραφείου! _______________ The 1st Greek, NEWS-dedicated, BLOG-based, PORTAL _______________

ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΕΣ!... (1εικόνα=1000λέξεις, 1γελοιογραφία=πόσες 1000άδες;) http://anoikta-pedia.blogspot.gr/ feeds/posts/default?alt=rss ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
τρέχοντος μηνός
 - 

Μήπως είναι σήμερα...
η τυχερή σου μέρα;


|
powered by Surfing Waves
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ...
ΤΟΠΙΚΕΣ...
Tο τραγούδι του μήνα: 18.03.2020
"bRIGHTSIDE"
Arrested Youth

let's keep it...
on the Brightside
...

Hell-As-Gradio!
...our very own and favorite web radio!

Just because... "Hell" may be Heaven if it comes from that special part of the wor(L)d... Hellas
& just because... you like it!
Listen to Hell-As-Gradio!



ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ...

                        - Editorial (so to speak...)



Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Μη βαράς άλλο, βρε θείο (βλ. Τράγκα), τον Κυριάκο! Έλεος! (updated)



Ή αλλιώς...

"Ξύνοντας πρόσφατες πληγές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη..."

----------------------------------------------------------------------------------------------

Σύνδεση με τα προηγούμενα:

«Ξέρει πολύ καλά, ο θείος Γιώργος, ότι στον δεξιό και τον κεντρώο κόσμο που έφυγε από την ΝΔ και βρέθηκε στους ΑΝΕΛ ή στο ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνεται! Αυτοί είναι το πραγματικό «target-group» της «εκστρατείας» του. Αυτοί και οι ψυχολογικές τους ρωγμές...

Όποιος τον παρακολουθεί με συνέπεια το θείο Γιώργο, καταλαβαίνει πολύ καλά ότι αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της πρόσφατης επανάκαμψης της αντιευρωπαϊκής, αντιγερμανικής επαναστατικότητάς του και της αφελούς «εκστρατείας» του... και πολύτιμη η εκδούλευσή του στον νέο αρχηγό της ΝΔ.

Όμως, με πολιτισμένο και δημοσιογραφικά politically-correct τρόπο, στην εκπομπή του «Στον Ενικό», ο Νίκος, έκανε μια πολύ πιο έντιμη, φιλότιμη, καλή προσπάθεια να εξετάσει θέματα επί της ουσίας όταν βρέθηκε απέναντι στον Κυριάκο.

Αν ήμασταν εκεί θα ρωτούσαμε κι εμείς κάποια πράγματα...»

----------------------------------------------------------------------------------------------

Μια βαριά βρογχίτιδα δεν επέτρεψε μια τέτοια συμμετοχή στην εκπομπή του Νίκου με καλεσμένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Βέβαια ακόμη κι αν υπήρχε η συμμετοχή, είναι τόσα πολλά και καίρια αυτά που βασανίζουν το μυαλό και ξεπηδάνε σαν σχόλια και ερωτήσεις μαζί, που δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στα πλαίσια μιας ερώτησης από το κοινό, ούτε ακόμη και μιας δεύτερης ερώτησης... Είναι πολλά Κυριάκο...

Και δεν είναι η βρογχίτιδα, η πνευμονία ή η γρίπη η βαρία Η1Ν1! Αυτό που είναι επικίνδυνο να μας πεθάνει είναι η «καταλυτική επίδραση» στη ζωή μας, κάποιων καλεσμένων του Νίκου... Βλάπτουν σοβαρά την υγεία... και ισχύει σίγουρα και για τον Κυριάκο του παρελθόντος μας και - φοβάμαι - του μέλλοντός μας...

Να λοιπόν ένα πρώτο σχόλιο-ερώτηση που θα κάναμε με τον Νίκο να τονίζει ευγενικά «αφήστε το σχόλιο και παρακαλώ περάστε στην ερώτηση»:

-  Όλη η ΝΔ περιφέρεται σε όλα τα ΜΜΕ και λέει ότι πριν ένα χρόνο ήμασταν πραγματικά πολύ καλύτερα! Όμως ούτε τις 100 δόσεις δεν είχαν το σθένος να φέρουν!

Είχαν φέρει ένα μέτρο δόσεων που ρύθμιζε οφειλές μέχρι του τέλους του 2013, αλλά άφηνε απέξω όλες τις πολλές τρέχουσες ή ληγμένες, ήδη τότε, οφειλές του 2014!

Όμως επειδή μέχρι να γίνει η ρύθμιση, όταν πληρώναμε σβήνονταν πάντα τα παλαιότερα χρέη, θα έπρεπε με την ένταξη στην «ρύθμιση» της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να έχουμε έτοιμα για συνολική αποπληρωμή όλα τα ποσά του 2014 σε ζεστό χρήμα που βέβαια δεν υπήρχε! Οπότε η «ρύθμιση» ήταν πρακτικά αδύνατη για όσους κατέβαλαν και το τελευταίο τους ευρώ «κυνηγώντας» το «συμμάζεμα»  των οφειλών τους! Αντίθετα, οι μόνοι που μπορούσαν να επωφεληθούν ήταν όσοι είχαν σταματήσει να πληρώνουν και απλά «μάζευαν χρήμα» χτίζοντας «οφειλές» και περιμένοντας να εκμεταλλευτούν μια ευκαιρία!

Αυτοί - δηλαδή, οι με πρόθεση και σχέδιο ασυνεπείς - γίνονταν οι προνομιούχοι που θα μπορούσαν να εξοφλήσουν τα «πρόσφατα οφειλόμενα» από το ήδη «μαζεμένο χρήμα τους» και να ρυθμίσουν τα «παλαιότερα οφειλόμενα»! Όλοι οι άλλοι που αγωνίζονταν να πληρώνουν μήνα-το-μήνα έστω «έναντι» έμεναν ξεκρέμαστοι εκτός ρύθμισης! Αυτός, λοιπόν, ήταν ο «ικανός» και «κοινωνικά ευαίσθητος» σχεδιασμός ρύθμισης που είχε υιοθετήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ! Και γινόταν πρακτικά αδύνατο να μπει ο πολίτης σε αυτήν! Απλά εκτίθετο, ακόμη χειρότερα από πριν, σε «κατηγορίες» ότι δεν ήταν «συνεργάσιμος οφειλέτης» αφού δεν αξιοποιούσε την... «ρύθμιση - παγίδα» της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!

Κάποιος που έχει πραγματική ανάγκη τη «ρύθμιση» και που δεν την περιμένει ως ευκαιρία μετακύλισης   των υποχρεώσεών του, πρέπει να έχει το στοιχειώδη χρόνο «να στυφτεί και να μαζεύει λίγα-λίγα, όσα μπορεί» για να «πληρώνει» κι εκείνοι - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - είχαν αφήσει το 80% της κοινωνίας «απέξω» και στο «περιθώριο», σε μια υποχρεωτική «παρανομία» και «ανυποληψία»!

Για όποιον, λοιπόν, στοιχειωδώς θυμάται, οι 100 δόσεις ήταν μια λύτρωση, φιλί ζωής την τελευταία στιγμή σε μια μικρομεσαία τάξη που δια της «επιτήδεια επιβεβλημένης παρανομίας» διαγραφόταν από το οικονομικό και κοινωνικό χάρτη!

Και το ερώτημα είναι:
  • Υπό το πρίσμα έστω και μόνο αυτού του μέτρου, επιμένει ο κ. Μητσοτάκης και η λοιπή ΝΔ ότι ήμασταν πραγματικά καλύτερα πριν ένα χρόνο;!
Το αίτημα για δεύτερη ερώτηση θα έβρισκε αντίθετο τον Νίκο, αλλά μετά από τη δέσμευση ότι θα είναι πραγματικά... σύντομο , ευθύ και χωρίς εισαγωγές το ερώτημά μας ίσως έριχνε τις αντιστάσεις του  - κατά βάθος - ανεκτικού Νίκου και – ανάγωγα φερόμενοι - θα... σχολιάζαμε... και πάλι:

-  Το δημόσιο πούλησε σε δύο τράπεζες/εταιρείες ακινήτων, την Eurobank και την ΠΑΝΓΑΙΑ-Εθνική, 24 ακίνητα, που τα έδωσε στο 20% της αξίας τους και με προνόμιο του αγοραστή την βεβαία και μακρόχρονη «εξασφάλιση» μέσω της ενοικίασής τους από τον ίδιο τον πωλητή, το ελληνικό δημόσιο! Από μόνο του αρκούσε να είναι σκάνδαλο αν δεν ίσχυε και δεν γινόταν αποδεκτό από όσους διερεύνησαν την υπόθεση ότι:  «αυτή ήταν η πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων και η συμφωνία ήταν συμφέρουσα με βάση τις δυσκολίες πώλησής τους και εξασφάλισης ρευστού!»… 

Όλα θα ήταν ΟΚ αν δεν έφερνε η υπόθεση αυτή, στην επιφάνεια μια τεράστια ανισορροπία! Στο δίπολο «πολίτης – κράτος» την θέση του ισχυρού κατέχει το κράτος και ο πολίτης κατέχει τη θέση του ασθενούς και κατά συνέπεια  – κατά την έννοια του δικαίου – ο «ασθενής» πόλος του δίπολου, αυτός ο απλός «πολίτης» θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να «προστατεύεται» από το δίκαιο και να χαίρει τουλάχιστον των ίδιων δικαιωμάτων με τον «ισχυρό», που εν προκειμένω είναι το κράτος! Όμως, σε αντίθεση προς τη βασική αυτή αρχή δικαίου, στον ανίσχυρο αυτόν πολίτη το κράτος, ήδη εδώ και 6 με 7 χρόνια, του «χτίζει» στοίβες οφειλών μιας «ευρηματικής» ποικιλίας από υπάρχοντες, αλλά και νέους φόρους, που υπολογίζονται πάνω στις λεγόμενες «αντικειμενικές» (αλλά απολύτως υποκειμενικές και υποκριτικές) αξίες, που είναι 5 φορές πάνω από τις τρέχουσες πραγματικές αξίες! Ποιός το λέει αυτό; Ποιός λέει ότι οι «αντικειμενικές» είναι 5 φορές πάνω από τις πραγματικές; Μα η πιο ισχυρή και αδιάσειστη πηγή, το ίδιο το κράτος. Το λέει όταν ισχυρίζεται (κι ο ισχυρισμός αυτός γίνεται ευρέως δεκτός και καθίσταται ισχυρός) ότι ήταν «μονόδρομος» το να πουλήσει, όχι ένα, αλλά 24 ακίνητα, στο 20% (δηλαδή στο 1/5) της «αντικειμενικής» τους και επιπλέον υποστηρίζει ότι αυτή ήταν η πραγματική, εμπορική τιμή και απολύτως «υπέρ του δημοσίου συμφέροντος»!

Όμως ο απλός πολίτης, με κομμένα τα εισοδήματά του, επιφορτιζόταν υπό συνθήκες ακραίας ύφεσης με τρεις μαζεμένους ΦΑΠ «καπάκι» στο φόρο «εισοδήματός» του μέσα στο ίδιο Φθινόπωρο, επιφορτιζόταν με επιπλέον ΕΕΤΥΔΕ και κατόπιν με ΕΝΦΙΑ, και όλα αυτά υπολογισμένα στο πενταπλάσιο της πραγματικής αξίας τους, στο πλασματικό 100% μιας φουσκωμένης «αντικειμενικής» και «τελείωσε» τους ιδιοκτήτες ακινήτων οικονομικά (τουλάχιστον αυτούς που δεν έκρυβαν εισοδήματα) κι ακόμη παραπέρα «τελείωσε» την ίδια την «ιδιοκτησία» που δεν έχει καμία προοπτική σήμερα στην Ελλάδα!

Όλα αυτά λοιπόν συνοψίζονται στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός μας:
  • Με ποια κοινωνική δικαιοσύνη, με ποια συνταγματική επιταγή περί ίσης κατανομής των βαρών και με ποιόν κανόνα δικαίου περί ισότητας και υπεράσπισης του αδυνάτου είναι συμβατή, από τη μία, η αποδοχή ως νόμιμων των πραγματικών εμπορικών αξιών μόνο για το ελληνικό δημόσιο και από την άλλη, για τον απλό πολίτη, ισχύει η αποδοχή ως νόμιμων των πενταπλάσιων εξωπραγματικών, αντικειμενικών αξιών;
-  Το σκεπτικό αυτό πάει ακόμη λίγο παραπέρα… Βάσει νόμου που ψηφίστηκε «σε ανυποψίαστο χρόνο λίγο πριν την κρίση» οι εταιρίες ακινήτων είχαν τόσο «ακραίες» οικονομικές προδιαγραφές για την ίδρυσή τους, ώστε πρακτικά  ΜΟΝΟ Τράπεζες (ή θυγατρικά σχήματά τους) μπορούσαν να συστήσουν «εταιρίες ακινήτων».

Και το προφανές επόμενο σκέλος ερώτησης είναι:
  • Αυτά τα οικονομικά μεγαθήρια/εταιρίες πόσο άραγε ΕΝΦΙΑ και προγενέστερα ΦΑΠ πληρώνουν και πλήρωναν για ακίνητα που διατηρούν και εκμεταλλεύονται και δεν τα πωλούν (αλλά, για παράδειγμα, τα ενοικιάζουν στο… δημόσιο);
Κατόπιν ο Νίκος, μάλλον θυμωμένος – και με το δίκιο του – δεν θα άφηνε καμία άλλη ερώτησή μας, προκειμένου να μιλήσουν και κάποιοι άλλοι! Κι έτσι ίσως θα έμεναν αναπάντητα – ως μη υποβληθέντα - τα ακόλουθα ερωτήματα:
  • Την ίδια στιγμή που, το δημόσιο χρειάζεται χρήμα τόσο απεγνωσμένα ώστε να πουλάει στο 20% της αντικειμενικής τους 24 ακίνητα προσφέροντας ακόμη και προνομιακή εκμετάλλευση/ενοικίαση, πώς ακριβώς φρόντισε μα αρπάξει την ευκαιρία για «έτοιμα» έσοδα και τί ποσά έφερε στο δημόσιο ταμείο από την νομιμοποίηση του MALL; Επέβαλε τα προβλεπόμενα πρόστιμα; Τα εισέπραξε; Με τυπικότητα και αυστηρότητα; Πόσα, άραγε, έσοδα έφερε το χάρισμα όλων των προστίμων και οφειλών και η «νομιμοποίηση» του MALL με μια αφελή επιχειρηματολογία περί επένδυσης «αναπτυξιακού χαρακτήρα» και με έναν Νόμο-τροπολογία/πλυντήριο… που επέτρεψε να μην πληρωθεί απολύτως τίποτα;!
  • Πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης και είχαν την ίδια ευκαιρία με το MALL προκειμένου να διαγράψουν πρόστιμα και οφειλές λόγω μιας αναπτυξιακής τους επένδυσής τους;
-  Θα μπορούσε άραγε ο Κυριάκος να μας λύσει ένα απλό πρόβλημα πρακτικής αριθμητικής σχετικά με την «οικονομία» που τηρούσαν τόσα χρόνια (και προ της κρίσης και κατά τη διάρκειά της) τα κυβερνώντα κόμματα;
  • Αν το βαρέλι το οποίο ονομάζουμε κρατικό προϋπολογισμό γεμίζει κατά 80% από τους φόρους επί μισθών, συντάξεων και επί ακινήτων, τότε τί ποσοστό αυτού του βαρελιού θα δώσουμε για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις την επόμενη χρονιά, προκειμένου να ξαναγεμίσει το ίδιο βαρέλι και πώς ακριβώς θα αναπληρωθεί ολόκληρο αυτό το 80% ,
    • (α)--- χωρίς να συνεισφέρει σε αυτό ο εξωτερικός δανεισμός, όπως γινόταν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες (από το 1980 μέχρι το 2010) και που τώρα πια - και ορθώς - δεν υπάρχει ως επιλογή,
      (β)--- χωρίς να συνεισφέρουν σε αυτό οι λοιποί κλάδοι της οικονομίας που όμως δηλώνουν σε ποσοστό 90% εισοδήματα κάτω από τις 10.000 ευρώ... κατά κοινή ομολογία, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ψευδώς,
      (γ)--- χωρίς να συνεισφέρουν σε αυτό οι λεγόμενοι «αναπτυξιακοί» τομείς, ενώ μάλιστα ακόμη δεν υπάρχει - μετά από έξι ολόκληρα χρόνια βαθύτατης κρίσης - στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο (!!!) και με την «ανάπτυξη» να παραμένει δευτερότριτη προτεραιότητα των «μνημονίων» με την πλήρη συγκατάθεση και απόλυτα πειθήνια στάση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,
      (δ)--- χωρίς να έχει γίνει πρωταρχική και κορυφαία προτεραιότητα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο παραγωγικός τομέας με ικανότητα εισαγωγής χρήματος η παραγωγής σημαντικά αυξημένης προστιθέμενης αξίας...
    Και αφού, σε κάθε ετήσιο οικονομικό κύκλο υπάρχει και το ποσοστό φθοράς του χρήματος (ακόμη και στην πιο υγιή οικονομία... πόσο μάλλον εδώ),  και αφού τίποτα από τα (α), (β), (γ) και (δ) δεν προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα, θα μπορούσε ενδεχομένως να μας διαφωτίσει ο Κυριάκος, μέχρι πότε ακριβώς υπολογίζει ότι θα αντέχουν τα «ακίνητα» να συντηρούν από ΜΟΝΑ τους τον θνησιγενή κύκλο αναπλήρωσης του βαρελιού του κρατικού προϋπολογισμού και ειδικότερα αυτού του ελλείμματος για το 80% των μισθών και των συντάξεων;! 
-  Κι εξειδικεύοντας σε πιο επιμέρους δεν θα έπρεπε - σε κάθε περίπτωση - να ρωτήσουμε με κάποιο ευγενή και κόσμιο τρόπο τα παρακάτω;
  • Είναι δυνατόν, τον τριτογενή τομέα (βλέπε «υπηρεσίες»), που στην Ελλάδα είναι εσωστρεφής (με εξαίρεση τον Τουρισμό), με πελατεία απολύτως «εγχώρια» και άρα άνευ εισαγωγής χρήματος... είναι   δυνατόν να τον θεωρούμε δυναμικό επιχειρηματικό τομέα; Και οι κλάδοι που τον απαρτίζουν να θεωρούν τα μέλη τους νευραλγικής σημασίας επιχειρηματίες με την μικρή υποσημείωση ότι σε ποσοστό 90% και σχεδόν σε κάθε κλάδο, δηλώνουν ετήσια εισοδήματα στις 10.000 ευρώ και δεν ήξεραν τί θα πει  «πληρώνω φόρο» μέχρι πριν την κρίση;! Συνολικά μάλιστα συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό γύρω στο 15% ΜΟΝΟ! Κι ενώ τρέφονται από εγχώριο χρήμα, ενώ δεν παράγουν προϊόν, δεν φέρνουν εισαγώμενο χρήμα αλλά απλά ανακυκλώνουν (επιστρέφουν) στην αγορά μέρος του χρήματος που τους έθρεψε, δηλώνουν - στα πλαίσια της ασχεδίαστης, αφελούς και επιφανειακής, δήθεν, φιλελευθεροποίησης, ότι αποτελούν δυναμικό αναπτυξιακό πυλώνα;!
  • Μέχρι πότε λοιπόν θα εξυμνείται και θα χαϊδεύεται (από ΜΜΕ και πολιτικούς και από τον Κυριάκο ειδικότερα) ο αγέρωχος «επιχειρηματίας» των 10.000 ευρώ, συνηθέστατα υποκριτής και φοροφυγάς και θα θεωρείται αυτός, το υγιές μέρος της κοινωνίας και οικονομίας που εξωθείται τεχνηέντως (από ΜΜΕ και πολιτικούς και από τον Κυριάκο ειδικότερα) να δείχνει με το δάκτυλο τον δημόσιο τομέα, μέσα στην στρέβλωση της άγνοιάς του, αφού έτσι απλά επιταχύνει την καταστροφή του;! Διότι, χωρίς καμία «κουλτούρα» επιχειρηματία και δεδομένου ότι ουδέποτε «μέτρησε», ουδέποτε σοβαρά «σχεδίασε» και ουδέποτε κράτησε «αρχείο» δεν έχει την αναγκαία υποδομή να θυμάται και να γνωρίζει! Δεν θυμάται, δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να αξιολογήσει ότι το μεγαλύτερο «στραπάτσο» που υπέστη - οικονομικά - το υπέστη στην αμέσως προηγούμενη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, στη μείωση μισθών και συντάξεων αυτών που δείχνει και σήμερα με το δάκτυλο (και οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ και καιρό πια, σημαντικά κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο τόσο αριθμητικά όσο και σε απολαβές). Και τούτο το έπαθε για τον απλό και προφανή λόγο ότι - αφού είναι εσωστρεφής - είναι κατ΄απόλυτο τρόπο εξαρτημένος οικονομικά από αυτούς που δακτυλοδείχνει και κατηγορεί! Αυτοί, οι όχι και τόσοι πολλοί πια, είναι οι μοναδικοί του πελάτες και αν αυτοί εκλείψουν από την οικονομία θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια και τεράστιο πάταγο την αμέσως επόμενη μέρα! Ωστόσο ο «ότι φάμε κι ότι πιούμε κι ότι κρύψουμε» επιχειρηματίας του στρεβλωμένου, εσωστρεφούς και ισχνού οικονομικά τριτογενούς τομέα της Ελλάδας (πλην Τουρισμού) επιμένει να πριονίζει - με τον ένθερμο σιγοντάρισμα ΜΜΕ και πολιτικών του χώρου του Κυριάκου - το κλαδί που κάθεται... 

  • Μια και ήμασταν έτοιμοι να βγούμε οριστικά από τα «Μνημόνια» στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά, σίγουρα θα είχε προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα - της σταδιακής μας εξόδου στις αγορές - το ανάλογο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο! Αυτό θα ενεργοποιούνταν εντός των πρώτων δύο μηνών του 2015! Είναι δυνατόν λοιπόν να μην είχε κοινοποιηθεί και προβληθεί τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας;! Είναι δυνατόν να μην είχαν προετοιμαστεί οι φορείς της οικονομίας, τα επιμελητήρια, οι υποδομές μας;! Υπήρχε λόγος μυστικότητας που δεν το ξέραμε ώστε όλη η χώρα (όπως σε έναν πόλεμο) να συντονιστεί, να οργανωθεί, να προετοιμάζεται;!
  • Μήπως τελικά είναι απολύτως αληθές ότι ο Σαμαράς και η ΝΔ γνώριζαν πως το Φλεβάρη θα είχαν ξανά «στεγνώσει» από χρήμα και οι εκλογές ήταν η επιλογή τους «εξόδου πριν σκάσει το κανόνι»; Και μπορεί να αποτελεί σοβαρό αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό η μερική έξοδος στις αγορές που επικαλείτο ο Βενιζέλος για - ξανά - «δανεισμό» ακόμη μια φορά, όταν φαίνεται ότι δεν είχαν χαραχθεί και προετοιμαστεί οι αναπτυξιακοί τομείς της επόμενης μέρας;!

  • Δεν αναδίδει μια βαθιά (ιδεολογικής αφετηρίας) αδιαφορία - μέχρι και απέχθεια - για την κοινωνία, η επιλογή ενός νόμου που, εξ αφορμής της απόλυσης 10 ή 20 ή 50 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, εισάγει υποχρεωτικά την «κατασκευασμένη συμβατική» απαξίωση του 15% του υπαλληλικού δυναμικού όχι ως πραγματική αξιολόγηση αλλά ως άλλοθι  δικαιώματος απώλησης;! Με σταθερό πλαφόν το ποσοστό 15% για κάθε χρόνο!
  • Ειλικρινά δεν «φαντάστηκε» κανείς στο επιτελείο του, Υπουργού τότε, Κυριάκου, το κριτήριο της «αναγκαιότητας» και της «αναδιάρθρωσης» σε συνδυασμό με «κοινωνικά κριτήρια»; Προφανώς το φαντάστηκε αλλά δεν ήταν «βολικό» για τα δικαστήρια... Ήταν λοιπόν βολικότερο να φορτώνεται με υποχρεωτική «ρετσινιά» ακαταλληλότητας και ανεπάρκειας το 15% (με πλαφόν...) απολύτως συμβατικά, είτε αυτό ήταν αληθινό, είτε ψέμα και με αυτό το «αναβαθμισμένο βιογραφικό» με τη «ρετσινιά» να οδηγείται το 15% στην έξοδο προς αναζήτηση εργασίας στο ιδιωτικό τομέα;! Δεν θα μπορούσαν, ειλικρινή, πραγματικά κριτήρια «αναγκαιότητας», «αναδιάρθρωσης» και «κοινωνικά» παράλληλα με ευφυής τρόπους υποστήριξης, επανένταξης στην αγορά, ακόμη και με κίνητρα εθελουσίας απομάκρυνσης από το δημόσιο να οδηγήσουν σε μια «μη αντικοινωνική» και «συμφωνημένη» με κοινωνική ειρήνη, μείωση των θέσεων του δημοσίου τομέα;! Όμως αυτό θα απαιτούσε και το ανάλογο πολιτικό ενδιαφέρον και πρόθεση... Ευκολότερο σε κάθε περίπτωση ήταν να χαρακτηρίζει κανείς ανθρώπους νέους, με ένα και δύο πτυχία που είχαν μπει με ΑΣΕΠ και αδιάβλητες διαδικασίες ως εμπίπτοντες  στο 15% των ανεπαρκών... Ψεκάστε - σκουπίστε...
    Κατόπιν αυτής της προϊστορίας, ποιός θα είναι αύριο - αν επανέλθει στη διακυβέρνηση - ο σχετικός σχεδιασμός της ΝΔ;! Πόσους σκοπεύει ή δεν σκοπεύει αλλά εφόσον πιεστεί θα αποδεχθεί να απολύσει, από αυτούς τους μόνους - ενδεχομένως - που έχουν απομείνει να αποδίδουν φόρους;

  • Ποιό σύστημα αξιολόγησης θα ακολουθήσει στο δημόσιο, για παράδειγμα σε κλάδους αναπτυξιακούς, τεχνικούς, πολεοδομίας και περιβάλλοντος, και πώς ακριβώς σκοπεύει να αξιολογήσει υπαλλήλους με πτυχία και ειδικότητες που έχουν παροπλισθεί, μένοντας  προσωρινά χωρίς αντικείμενο, επειδή έχουν παγώσει έργα και συμβάσεις, ή που έχουν κληθεί να είναι αποδοτικοί ενώ είναι αντιμέτωποι με νομοθεσίες απίστευτης πολυπλοκότητας, γραφειοκρατίας και πολυνομίας που «αναγκαστικά» επιβραδύνουν κάθε διαδικασία σε σημείο ακόμη και να την καταργούν;
    Ποιά ακριβώς είναι η άποψη του Κυριάκου, με δεδομένη την ευαισθησία του για τους πολίτες που δείχνουν εγρήγορση για νέες επενδυτικές κινήσεις και που αποτελούν το υγιές κομμάτι της κοινωνίας (σε αντίθεση με το κατά τη γνώμη του "νοσηρό" του δημόσιου τομέα)..., ποιά λοιπόν, η άποψή του για τα χρέη που φορτώνονται σε αυτούς έναντι των τραπεζών μέσω της κρατικής εν συνδυασμό με τη ΔΕΗ εξαπάτησης που αφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης; Είναι απλοί πολίτες που κινήθηκαν επενδυτικά και αποδέχθηκαν, τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, την "as-is / take-it-or-leave-it" επενδυτική πρόταση της ΔΕΗ για οικιακή παραγωγή "καθαρής" ηλεκτρικής ενέργειας 10KW (στέγης) με "εγγυημένη - δεσμευτική - κλειδωμένη" τιμή της κιλοβατώρας με βάση την οποία έκαναν και τον προσωπικό τους υπολογισμό για την απόδοση της επένδυσης και με βάση την οποία τους εγκρίθηκαν τραπεζικά δάνεια ως και 100% του κόστους της επένδυσης και κατόπιν με Νόμο του κράτους η ΔΕΗ μονομερώς αθέτησε τη σύμβασή της και την "εγγυημένη - δεσμευτική - κλειδωμένη" τιμή της κιλοβατώρας επιβάλλοντας - μονομερώς - 25% μείωση της απόδοσης που "τίναξε στον αέρα" τις μικρές αυτές υγιείς επενδύσεις και το συνολικό οικονομικό status των πολιτών αυτών που τους εξέθεσε σε μέγιστο κίνδυνο συνεχώς αυξανόμενων τραπεζικών "οφειλών"! Πρόκειται δε, και πάλι, για τους συνήθεις "διαθέσιμους" για το γνωστό χυδαίο πλέον "άρμεγμα" - πρόκειται για τους μικρούς κατόχους ακινήτων (άρα στεγών για την εγκατάσταση Φ/Β) των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν με απίστευτα πολλούς τρόπους, υπέρογκα διογκωθεί! Ποια λοιπόν η άποψη του Κυριάκου - και η ευαισθησία του - επί του θέματος; Πώς κρίνει αυτή την ενέργεια του κράτους που τότε κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και κατόπιν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τί θα έκανε -  τί θα κάνει - αν η ΝΔ γινόταν κυβερνώσα παράταξη;!
  • Ποια ακριβώς είναι η άποψη του Κυριάκου, για όσα έλεγε στην ίδια εκπομπή, στο Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος σε ευυπόληπτους απλούς ανθρώπους που έκλαιγαν στην κυριολεξία γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν μέσα σε τέσσερις μήνες, τρεις Φόρους Ακίνητης Περιουσίας προηγουμένων ετών που τους είχαν θυμηθεί και τους απαιτούσαν όλους μαζί εντός του τετραμήνου παράλληλα με τον τρέχοντα φόρο εισοδήματος και τον ισχύοντα ΕΕΤΥΔΕ; Το κράτος εντέχνως τους μέσα σε μια μέρα τους είχε μετατρέψει από συνεπείς φορολογούμενους σε ασυνεπείς και ανυπόληπτους!
  • Συμφωνεί λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το «Μπορείτε να βρείτε λύση... Βρείτε κάτι άλλο!» του κυρίου Βορίδη (που εννοούσε, κάποιο άλλο σπίτι, πουλήστε…);
    Κι όταν του έλεγαν ότι δεν υπάρχει αγορά, δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται τίποτα και οι «αντικειμενικές» είναι ακραία υψηλές και απολύτως εικονικές εκείνος τους έλεγε «Κουράγιο αυτό δεν θα έχει συνέχεια, είναι για μια μόνο φορά» και... αμέσως μετά ήρθε βέβαια ο κατά πολύ βαρύτερος ΕΝΦΙΑ! Συμφωνεί λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα λεγόμενα Βορίδη, με την κοινωνική στάση και ευαισθησία Βορίδη και αυτό έχει αξιολογήσει στα πλέον δεξιά (ως ακροδεξιά) στελέχη που «φύτεψε» ο Σαμαράς στην παράταξη και τα οποία ο ίδιος ο Κυριάκος, σήμερα, αναβαθμίζει;

  • Γνωρίζει ότι για την κοινωνία (μια κοινωνία σε συνθήκες πολέμου...) δεν υπάρχουν πλέον  οι κλασσικοί διαχωρισμοί «αριστεράς» και «δεξιάς» όπως παραδοσιακά τους γνωρίζαμε αλλά έχει γίνει απολύτως σαφές ότι μιλάμε για διαχειριστές του καπιταλισμού με μόνη διαφοροποίηση «τον βαθμό εμπλοκής του κράτους στην εισαγωγή κανόνων, στην επιτήρηση της εφαρμογής των κανόνων και στην διάθεση υποδομών και μέσων για την εξασφάλιση του δικαίου κατά την εφαρμογή των κανόνων» με κεντρικό πλέον διακύβευμα την «δημοκρατία» αυτή καθ΄ αυτή;
  • Αντιλαμβάνεται ότι στα μάτια των πολιτών υπάρχουν δύο είδη «κράτους»:
      (α)--- αυτό των «δημοκρατικών θεσμών με ήπιο κρατικό παρεμβατισμό προστασίας των πολιτών και των αδυνάτων ιδιαίτερα» και
      (β)--- αυτό των «τραπεζικών και ευρύτερα οικονομικών κέντρων εξουσίας που λειτουργούν, ακόμη και στις, λεγόμενες, δημοκρατίες, σε άλλο επίπεδο από το θεσμικό πλαίσιο, επιτυγχάνοντας να μην εμπίπτουν σε αυτό, αλλά να επιβάλλονται πάνω από αυτό, καθιστώντας αδύνατο ακόμη και τον πιο ήπιο κρατικό παρεμβατισμό προστασίας των πολιτών και των αδυνάτων ιδιαίτερα»;
    Αντιλαμβάνεται ότι ότι στα μάτια των πολιτών απλά διαμορφώνεται η εικόνα ότι η «δεξιά» ουδεμία σχέση έχει με αυτό που ξέραμε, αλλά έχει στρεβλωθεί μετασχηματιζόμενη στον πλέον απάνθρωπο διαχειριστή του καπιταλισμού της (β) περίπτωσης, ενώ η «αριστερά» επίσης ουδεμία σχέση έχει με αυτό που γνωρίζαμε, αλλά παίρνει τη θέση που παραδοσιακά κατείχε η «μετριοπαθής δεξιά και το κέντρο» ως διαχειριστής του καπιταλισμού που επιδιώκει κάποια ίχνη κοινωνικού κράτους και προστασίας και ισότητας και στοιχειώδους δικαιοσύνης κατά την εφαρμογή των νόμων της αγοράς με ιδανικό (εκεί που φτάσαμε) στόχο να προσεγγίσει την (α) περίπτωση;
    Κατανοεί ότι με τις κεντρικές νεοφιλελεύθερες επιλογές του, εν συνδυασμό με την αναβάθμιση της συμμαχίας με την δεξιά των άκρων (που φύτεψε ο Σαμαράς), ταυτίζει πλήρως την ΝΔ με την (β) περίπτωση διαχειριστών του καπιταλισμού;


Αυτά τα... ολίγα... θα είχαμε την απορία να μας απαντηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - κάποια από αυτά με ευγενέστερο αλλά όχι επιεική τρόπο - τα πέρασε ο Νίκος στον Κυριάκο, αλλά η ευγένεια, είναι αλήθεια ότι αφήνει αρκετά περιθώρια στο εύρος και τη γενικότητα της απάντησης που θα λάβεις.
Κι ο Νίκος είναι δημοσιογράφος - και καλός - δεν είναι - ούτε θα ήθελε να είναι - ανακριτής!

Ωστόσο τα γράψαμε όλα αυτά, τα ομολογουμένως, πολύ κουραστικά, για δύο λόγους:

Τα γράψαμε γιατί θελήσαμε να υπάρχουν κάπου γραμμένα και δημόσια. Γιατί η μνήμη θέλει δεκανίκια και υπενθυμίσεις και γιατί η μνήμη είναι το δεκανίκι της κρίσης... Όμως ο πανικός, η καταπόνηση και η απελπισία "κονταίνουν" σε απόλυτο βαθμό τη μνήμη και άρα διαλύουν την κρίση...

Τα γράψαμε και γιατί είχαμε αναφερθεί στο θείο Γιώργο (τον Τράγκα καλέ) και την πρόσφατα έντονα αναζωπυρωμένη «επανάστασή» του και την «εκστρατεία» του, τη γεμάτη «άσφαιρες ανώδυνες βολές» κατά του Κυριάκου, και θέλαμε να δείξουμε πόσα πράγματα θα μπορούσε πραγματικά να αγγίξει ο θείος Γιώργος μιλώντας για τη ΝΔ του Σαμαρά και για τον Κυριάκο του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του αύριο, ώστε η «εκστρατεία» του να μην είναι μόνο εφέ καλλιγραφία.. που στην ουσία χτυπά από την... άλλη πλευρά...



(anoikta-pedia.blogspot.gr)
ArchOikos___________



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κόσμιος σχολιασμός είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος.






Νομοθετικό Έργο (και διαβούλευση)
Ελληνική Βουλή




Ευρωπαϊκή Ένωση &
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο






Υπό-δομές... έρχεται η ανάπτυξη;!

**Τουλάχιστον ας ξέρουμε! _____________(feeds από ypodomes.com)





Προσφορές δωρεάν (1 έτος) σε software και games που κανονικά θα πληρώνατε!!!