Ανοικτά Πε.Δ.Ι.Α. _______________ TO 1o ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΜΙΓΕΣ BLOG-PORTAL ΕΙΔΗΣΕΩΝ ________________ - Κάνετε το πέρασμά σας καθημερινό! - Εδώ, εκτός από τα σχόλιά μας, θα βρείτε απλά, εύκολα και γρήγορα, τα καλύτερα posts από πλήθος sites με ειδήσεις για οικονομία, εθνικά, διεθνή, αθλητικά, σοβαρά και λιγότερο σοβαρά αλλά σχεδόν ποτέ... κουτσομπολιά! - Και μαζί με αυτά, πλήθος χρηστικών πληροφοριών και widgets βοηθημάτων γραφείου! _______________ The 1st Greek, NEWS-dedicated, BLOG-based, PORTAL _______________

ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΕΣ!... (1εικόνα=1000λέξεις, 1γελοιογραφία=πόσες 1000άδες;) http://anoikta-pedia.blogspot.gr/ feeds/posts/default?alt=rss ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
τρέχοντος μηνός
 - 

Μήπως είναι σήμερα...
η τυχερή σου μέρα;


|
powered by Surfing Waves
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ...
ΤΟΠΙΚΕΣ...
Tο τραγούδι του μήνα: 18.03.2020
"bRIGHTSIDE"
Arrested Youth

let's keep it...
on the Brightside
...

Hell-As-Gradio!
...our very own and favorite web radio!

Just because... "Hell" may be Heaven if it comes from that special part of the wor(L)d... Hellas
& just because... you like it!
Listen to Hell-As-Gradio!



ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ...

                        - Editorial (so to speak...)



Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Από Wall Street Jοurnal η ολοκληρωμένη πρόταση του IMF για το ελληνικό χρέος



Του Marcus Walker, WSJ - 17.05.2016

Το IMF πιέζει την ευρωζώνη να αφήσει την Ελλάδα να μην πληρώσει τόκους ούτε κεφάλαιο στα δάνεια διάσωσης που έλαβε, ως το 2040, λένε οι επίσημες πηγές.

  • Προτείνει η πληρωμή των δανείων να επιβληθεί σταδιακά κατά τις επόμενες δεκαετίες (μετά το 2040) και με μήκος αποπληρωμής μέχρι το 2080.
  • Προτείνει το επιτόκιο στα δάνεια προς την ευρωζώνη να γίνει σταθερό για 30, 40 χρόνια στη τρέχουσα μέση τιμή του στο 1,5% με αναβολή πληρωμής επιτοκίου μέχρι την λήξη της περιόδου χάριτος των δανείων, σύμφωνα με τα παραπάνω.
  • Στόχος του σχεδιασμού που παρουσίασε το IMF στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του δανεισμού της χώρας να περιοριστούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ όπως αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί με τις σχετικά απαισιόδοξες προβλέψεις της μακράς ύφεσης.


Απαίτηση του IMF είναι οι δανειστές της Ελλάδας να κάνουν μακράν περισσότερα από αυτά που μέχρι τώρα δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να ανακτήσει την οικονομική της υγεία.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, είναι απρόθυμες να προβούν σε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις με οφειλές στα 200 δις € (226 δις δολάρια) και άλλα 60 δις € να έρχονται με βάση το τελευταίο σχέδιο.

Η Γερμανία, εξ άλλου, κυρίαρχη δύναμη της ευρωζώνης, ζητά το IMF επανέλθει ενεργά σαν δανειστής στο σχεδιασμό. Σημειώνεται ότι το IMF, ακόμη δεν έχει συνυπογράψει το τελευταίο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι (2015).

Η καγκελάριος Angela Merkel επί μακρόν θεωρεί το IMF θεμελιώδη εγγύηση στο δανεισμό διάσωσης της Ελλάδας. Η κυβέρνησή της έχει υποσχεθεί στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, στη Bundestang, πέρυσι, ότι το IMF θα συμμετάσχει πριν η Ευρώπη αποδεσμεύσει επιπλέον χρήματα προς την Αθήνα.

Η καγκελάριος και πολλοί από τους βουλευτές της πιστεύουν ότι, χωρίς το IMF, η ευρωζώνη δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει αυστηρή δημοσιονομική και οικονομική αναδιάρθρωση στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εταίρος του IMF στην εποπτεία της διάσωσης, φαίνεται στο Βερολίνο ως πάρα πολύ ήπια προς την Ελλάδα. Η Φινλανδία και η Ολλανδία θεωρούν αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή του IMF.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει και προς τις δύο κατευθύνσεις να βρουν συμβιβαστική λύση στην ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει στο iMF να επανέλθει στο σχήμα. Οι ΗΠΑ έχοντας επίγνωση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και της πολιτικής αστάθειας θέλει να αποφύγει επανάληψη της Ελληνικής κρίσης του 2015, με τη χώρα στο όριο της χρεωκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.  

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι πιέζουν σκληρά το IMF το οποίο όμως έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να επανέλθει, εκτός εάν η ευρωζώνη αναδιαρθρώσει τα δάνεια της προς την Ελλάδα. Διαφορετικά το βάρος του χρέους είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως η επικεφαλής του IMF, Christine Lagarde, δήλωσε πρόσφατα.

Μια σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δανείου θα απαιτήσει μια αμφίβολη, ως προς την έκβασή της, συζήτηση και ψηφοφορία στην Bundestag, με ενδεχόμενη μια εξέγερση μεταξύ των συντηρητικών και μια ώθηση στην άνοδο του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος AFD.

Έτσι οι Γερμανοί αξιωματούχοι θέλουν να κάνουν μόνο περιορισμένες προσαρμογές στους όρους του δανείου στην Ελλάδα τώρα, και να αναβάλουν σημαντικές αλλαγές που θα χρειάζονταν μια επικύρωση στη Bundestag μέχρι το 2018, δηλαδή, μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας το 2017.

Οι Γερμανοί και άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είναι σε διαπραγματεύσεις με το IMF με στόχο την εξεύρεση μιας φόρμουλας που θα εξασφαλίζει στο IMF ότι το χρέος στην Ελλάδα θα αναδιαρθρωθεί, ενώ θα επιτρέπει στη Γερμανία να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις μέχρι το 2018.

Οι πιέσεις του IMF, ώστε να κλειδώσει το επιτόκιο σε χαμηλό ύψος για δεκαετίες, για την Ελλάδα, δεν γίνονται αποδεκτές στην ευρωζώνη. Οι μηχανισμοί άμυνας κατά των χρεωκοπιών, όπως Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης, θα απαιτούσαν αντιστάθμιση από τους εθνικοπροϋπολογισμούς για να καλύψουν την δική τους χρηματοδότηση. Το προσωπικό του IMF "προτιμά λύσεις που ενέχουν μεταφορές ποσών από προϋπολογισμούς", δηλώνει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αν το IMF και η Γερμανία δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της με την επόμενη παρτίδα δανείων προς την Ελλάδα, χωρίς το Ταμείο με έδρα την Ουάσιγκτον. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι οι συνομιλίες με το IMF θα μπορούσαν να συνεχιστούν αργότερα.

Αλλά μια συμφωνία χρέους θα γίνει, πολιτικά, πιο δύσκολη, καθώς το 2017, έτος εκλογών της Γερμανίας, θα προσεγγίζει, πιστεύουν κάποιοι συμμετέχοντες στις συνομιλίες. Αποτυχία να επανέλθει το IMF τώρα, θα μπορούσε, επομένως, να σημάνει το τέλος του ρόλου του στην Ελλάδα, πλην του ρόλου του ως τεχνικού σύμβουλου. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό για την κα Merkel.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μια συμφωνία κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, που θα επέτρεπε την εκταμίευση άμεσα κατόπιν. Αλλά κάποιοι διαπραγματευτές θεωρούν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Το ΔΝΤ είναι επίσης σε αντίθεση με τις αρχές της ευρωζώνης αλλά και της κυβέρνησης στην Ελλάδα για το πώς θα εξασφαλιστεί ότι η Αθήνα θα επιτυγχάνει τους στόχους των προϋπολογισμών της. Όμως αναμένεται ότι η Ελλάδα θα περάσει τα απαιτούμενα από τους δανειστές της μέτρα κατά την επόμενη εβδομάδα. Η κρίσιμη, λοιπόν, μάχη, είναι μεταξύ των ίδιων των δανειστών της Ελλάδας και "η Ελλάδα είναι έξω από το κάδρο της διαμάχης", λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, αφού "πρόκειται για διάλογο ανάμεσα στο IMF και τις χώρες που εμμένουν στην συνέχιση της παρουσίας του".

Χρειάζεται λύση μέχρι τον Ιούνιο, οπότε η Ελλάδα θα έχει ανάγκη νέα κεφάλαια του πακέτου διάσωσης, για να πληρώσει έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και των μισθών, που τα απεμπλουτισμένα ταμειακά αποθέματά της, δεν θα μπορούν πλέον να καλύψουν, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Η Ελλάδα εισέρχεται στο έβδομο έτος μιας προβληματικής διάσωσης, όπου ακόμη εξακολουθεί να παλεύει για μια έναρξη της ανάκαμψής της. Η χώρα έχει ουσιαστικά κλείσει το ανοιχτό έλλειμμα του προϋπολογισμού που πυροδότησε την κρίση του χρέους της. Όμως, η από κοινού IMF-EE διάσωση που συμπεριλαμβάνει πάνω από 30% του ΑΕΠ συνολικά σε μέτρα λιτότητας, μέχρι σήμερα, συνέβαλε στη μείωση κατά 25% της οικονομικής παραγωγής της χώρας από την έναρξη της κρίσης του χρέους.


Του Marcus Walker, WSJ - 17.05.2016
(μετάφραση χωρίς σχόλιο/παρέμβαση: Γιαννης Παχύγιαννης)


ArchOikos____________



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κόσμιος σχολιασμός είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος.






Νομοθετικό Έργο (και διαβούλευση)
Ελληνική Βουλή




Ευρωπαϊκή Ένωση &
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο






Υπό-δομές... έρχεται η ανάπτυξη;!

**Τουλάχιστον ας ξέρουμε! _____________(feeds από ypodomes.com)





Προσφορές δωρεάν (1 έτος) σε software και games που κανονικά θα πληρώνατε!!!