Ανοικτά Πε.Δ.Ι.Α. _______________ TO 1o ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΜΙΓΕΣ BLOG-PORTAL ΕΙΔΗΣΕΩΝ ________________ - Κάνετε το πέρασμά σας καθημερινό! - Εδώ, εκτός από τα σχόλιά μας, θα βρείτε απλά, εύκολα και γρήγορα, τα καλύτερα posts από πλήθος sites με ειδήσεις για οικονομία, εθνικά, διεθνή, αθλητικά, σοβαρά και λιγότερο σοβαρά αλλά σχεδόν ποτέ... κουτσομπολιά! - Και μαζί με αυτά, πλήθος χρηστικών πληροφοριών και widgets βοηθημάτων γραφείου! _______________ The 1st Greek, NEWS-dedicated, BLOG-based, PORTAL _______________

ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΕΣ!... (1εικόνα=1000λέξεις, 1γελοιογραφία=πόσες 1000άδες;) http://anoikta-pedia.blogspot.gr/ feeds/posts/default?alt=rss ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
τρέχοντος μηνός
 - 

Μήπως είναι σήμερα...
η τυχερή σου μέρα;


|
powered by Surfing Waves
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ...
ΤΟΠΙΚΕΣ...
Tο τραγούδι του μήνα: 18.03.2020
"bRIGHTSIDE"
Arrested Youth

let's keep it...
on the Brightside
...

Hell-As-Gradio!
...our very own and favorite web radio!

Just because... "Hell" may be Heaven if it comes from that special part of the wor(L)d... Hellas
& just because... you like it!
Listen to Hell-As-Gradio!



ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ...

                        - Editorial (so to speak...)



Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Μακεδονία του Βαρδάρη;


Πέρασε κόσμος και κοσμάκης από το fb-page μου, ωρυόμενος για το όνομα της ΠΓΔΜ που... "Αν είναι δυνατόν να είναι Μακεδονία του Βαρδάρη!", έλεγαν όλοι και οπωσδήποτε δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε σε "Μακεδονία"!

Θυμάμαι ήμουν γύρω στα 25 όταν ανέκυψε το θέμα...

Τότε, δεν επέδειξαν οι "σοφοί" ηγέτες μας, ούτε την απαραίτητη σωφροσύνη, ούτε την σύμπνοια για μια λύση που θα έκλεινε οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα επιτρέποντας μια απόλυτα ομαλή, ισχυρή σχέση οικονομικών δεσμών και φιλίας με το νέο κράτος που θα μπορούσε να αποτελεί σήμερα, τμήμα μιας Ελληνικής άτυπης ΖΟΕ στα Βαλκάνια...

Αποτέλεσμα;

1ο:__Η ΠΓΔΜ πραγματοποιεί όλες τις οικονομικές της σχέσεις με άπασες τις λοιπές χώρες του Πλανήτη πλην Ελλάδας με το όνομα "Μακεδονία" χωρίς έστω ένα συνθετικό ή επίθετο.
2ο:__Η ΠΓΔΜ πραγματοποιεί όλες τις πολιτιστικές και λοιπές της συναλλαγές κι επικοινωνίες με άπασες τις λοιπές χώρες του Πλανήτη πλην Ελλάδας με το όνομα "Μακεδονία" χωρίς... έστω ένα συνθετικό ή επίθετο.
3ο:__Η ΠΓΔΜ εμφανίζεται σε πλήθος χαρτών και σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις και δράσεις χωρών και οργανισμών Παγκοσμίως - όπου δεν συμμετέχει η Ελλάδα για να ασκήσει ενστάσεις και διαβήματα διαμαρτυρίας - μονίμως ως "Μακεδονία" κι έτσι την αποκαλούν όλοι οι πολιτικοί και αξιωματούχοι όλων των χωρών ακόμη και ενώπιον των Ελλήνων πολιτικών και αξιωματούχων.
4ο:__Οι κάτοικοί της (κι αυτό είναι ίσως το χειρότερο από όλα) ήδη αποκαλούνται "Μακεδόνες", νέτα-σκέτα χωρίς συνθετικό ή επίθετο και ήδη όσα παιδιά γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν μνήμη άλλης χώρας, άλλης ονομασίας και λογικά επενδύουν συναισθηματικά σε μια Μακεδονική Εθνικότητα (που είναι ψευδές και επικίνδυνο) και πώς το αλλάζεις κάτι τέτοιο;! Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος που μας κυβερνούσε - και μας κυβερνά - ωρυόμενος με πύρινους λόγους προς τα έσω, αλλά φυγοπονώντας προς τα έξω, άφησε να εξελιχθεί η ιστορία μέχρι εδώ και να διαμορφωθούν αυτές οι συνειδήσεις στη γείτονα χώρα και μετέθεσε τις επείγουσες και κρίσιμες απαντήσεις στις καλένδες αφήνοντας μια βόμβα να σκάσει στα χέρια τα δικά μας και των παιδιών μας... Κατά τη συνήθη πρακτική για όλα τα "δύσκολα" που απαιτούσαν ουσιαστική δουλειά... όπως παραδείγματος χάριν και τα οικονομικά της χώρας!

Μικρή παρένθεση: Με τέτοιες επιδόσεις, τέτοιων δημόσιων λειτουργών (υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος και του λαού θα έπρεπε - πρωτίστως - να θεωρούνται οι πολιτικοί όλων των χώρων και επιπέδων), τί βαθμό θα βάζατε σε μία... αξιολόγηση;! Μια απλή, αξιολόγηση του δημοσίου...

Για να μην μεμψιμοιρούμε όμως, για να είμαστε παραγωγικοί στη σκέψη μας, ας κοιτάξουμε, έστω τώρα, μπροστά κι ας σκεφτούμε ρεαλιστικά και στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων και της γεωστρατηγικής, ένα πραγματικά καλό "όνομα" για την ΠΓΔΜ...

  • που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα,
  • που θα το θελήσουν αμφότερες οι δύο χώρες και οι λαοί τους και...
  • που θα έχει, μάλιστα, τέτοια ισχύ και τέτοια δυναμική ώστε, να ανατρέψει τα παραπάνω περιγραφέντα (1,2,3,4) - διεθνώς - τετελεσμένα!
Από την άλλη, αν αυτό δε γίνεται - αν μοιάζει ανέφικτο πλέον - ίσως θα πρέπει να πάρουμε την πολύ λιγότερο "ηρωική" - αλλά ωστόσο συνετή - απόφαση να θέσουμε σε οριστική αποστρατεία, ολόκληρη την "φουρνιά" εκείνων των πολιτικών που έχουν την ευθύνη για όλα αυτά, αλλά παρόλα αυτά, ακόμη ελέγχουν, με θεσμικούς και μη θεσμικούς τρόπους, το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Αυτό θα αποτελούσε, έστω μια ένδειξη ότι κάτι μάθαμε από τα παθήματά μας κι ότι κάποια ελπίδα έχουμε να σώσουμε, με δικές μας ενέργειες, τους εαυτούς μας ή τα παιδιά μας και το μέλλον αυτής της χώρας.

Βλέπετε όμως κανέναν από εμάς έτοιμο να το κάνει; Βλέπετε μήπως καμία αξιόλογη διάδοχη κατάσταση να σχηματίζεται; Ούτε αυτό, έτσι;... Παρά την οικονομική καταστροφή... Παρά τα λάθη ακόμη και στα εθνικά... κανείς μας δεν είναι διατεθειμένος να ταρακουνήσει τις παλιές "καλές" δομές του πολιτικού συστήματος με τα θεσμικά και εξωθεσμικά τους παρακλάδια. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη μετά τόσα χρόνια η "κάθαρση" έχει... ένα μοναδικό ονοματεπώνυμο... Άκης το μικρό...

Οπότε...

Μια συμβουλή ταπεινή κρατάω, όχι προς αυτούς που πια δεν μιλούν, αλλά, προς τους δήθεν "μπροστάρηδες" με εθνικές εξάρσεις και πύρινους λόγους, εκ του ασφαλούς πάντα. Μια συμβουλή ταπεινή προς αυτούς... που κάνανε την πάπια είτε πριν το δίλημμα είτε κατόπιν... μπροστά στο 62%... Όπως όλοι έπραξαν, βέβαια, αλλά ειδικά αυτοί - παρά την "εθνικής εμβέλειας εμπειρία απόδειξης θάρρους ή αλήθειας του δημοψηφίσματος" έρχονται πάλι σήμερα - λες και τίποτα δεν έχει συμβεί, λες κι έχουμε όλοι μας πάθει λοβοτομή - και με κάθε ευκαιρία το παίζουν... σπουδαίοι επαναστάτες κι εθνεγέρτες! Η συμβουλή; Ιδού:

Αντι να "σχίζονται" νυχθημερόν... για το πιο βαρύγδουπο επικριτικό σχόλιο, αν είναι πράγματι τόσο "τσίφτηδες" κι έχουν το "όνομα" το "σωστό", το "ωραίο", αν έχουν το "όνομα" που θα αρέσει και θα λύνει τα προβλήματα "όλων", καλά κι αγαπημένα, χωρίς στεναχώριες και χωρίς να χαλαστεί καρδιά "κανενός" σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, τώρα - τώρα όμως - είναι η στιγμή να μας το "προτείνουν"... αυτά τα "τσακάλια"!

Αλλιώς ας μας πουν με ποιά ακριβώς στρατηγική θα... επιβάλλουν μια λύση που θα αρέσει και θα καλύπτει τις δικές μας μόνο απαιτήσεις χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς να μας αφορά η γνώμη κανενός άλλου στον υπόλοιπο Πλανήτη, της ΠΓΔΜ συμπεριλαμβανομένης. Και, μέχρι πού και πόσο, είναι διατεθειμένοι "να το τραβήξουν" όλοι αυτοί που τόσο εύκολα "κότεψαν" μπροστά σε ένα δημοψήφισμα ή το "έστριψαν δια του αρραβώνος" μπροστά στο 62%, αλλά επανέρχονται σήμερα δριμύτεροι και ηρωικότεροι παρά ποτέ με πύρινους περί της ονομασίας της ΠΓΔΜ λόγους!

Το χειρότερο δε, είναι ότι όλοι τούτοι, που πρώτοι έσπευσαν να διαρρήξουν τα ιμάτια τους περί του θέματος, ήταν ή είναι δευτερο-τριτοκλασάτοι πολιτικοί καθώς και "πρόθυμοι" δημοσιογραφίσκοι δημοσιογραφικών τομέων άσχετων με το "αντικείμενο" ή και... εν γένει "άσχετοι"...

Προς αποφυγή παρεξηγήσεως να πω ότι δε συμφωνώ με τη ονομασία "Μακεδονία του Βαρδάρη" κυρίως επειδή αυτό που θα παραμείνει τελικά σε χρήση θα είναι το "Μακεδονία" σκέτο κι οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αποκαλούνται "Μακεδόνες" και σε λίγες γενιές θα έχει διαμορφωθεί "μακεδονική εθνικότητα" (πράγμα άκρως επικίνδυνο για προφανείς λόγους).

Αν θα μπορούσα με το φτωχό μου μυαλό να προτείνω ένα λογικό βήμα υπαναχώρησης στις μέχρι τώρα Ελληνικές θέσεις θα ήταν όνομα μιας σύνθετης λέξης (κι όχι δύο λέξεων) με το ένα συνθετικό να σχετίζεται με τη λέξη Μακεδονία - να υπάρχει, ει δυνατόν, μόνο εν μέρει (να μην ακούγεται ολόκληρη η λέξη) - και να αποτελεί τον γεωγραφικό κι όχι τον εθνολογικό προσδιορισμό στη σύνθετη αυτή λέξη. Θα πρέπει αυτή η λέξη να μπορεί να αποδοθεί και στην ονομασία των κατοίκων κι έτσι στο μέλλον η νεοδιαμορφούμενη εθνικότητα να μην μπορεί να ονομάζεται "μακεδονική".

Ωστόσο, φοβούμαι πως στις παρούσες συνθήκες, ακόμη και αυτή η λύση μπορεί να υπερβαίνει τις ρεαλιστικές δυνατότητες...

Σε κάθε περίπτωση όμως, υποστηρίζω την διεξαγωγή - εντός των συνόρων μας - ενός πυρετώδους, ταχύτατου και δημιουργικού διαλόγου με παραγωγικό αποτέλεσμα (ναι... ο αισχρός, τους προτείνω αντί να μιλούν - άκουσον-άκουσον! - να... δουλέψουν, και μάλιστα σκληρά, σε μια κοινή προσπάθεια των κύριων πολιτικών δυνάμεων της χώρας και με χαμηλό το προφίλ - δηλαδή... δεν θα δειχθούμε για να μαζέψουμε ψηφαλάκια!) με την αξιοποίηση πληροφορίας από "ανθρώπους κλειδιά" εθνολόγους/διεθνολόγους, έμπειρους διπλωμάτες, αλλά και όσους γνωρίζουν καλά τα ψευδοεθνικιστικά ή εθνικιστικά κινήματα και σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και έχουν άποψη επί των διαμορφούμενων καταστάσεων και μελλοντικών κινδύνων (βλέπε... υπηρεσίες πληροφοριών), με τελική κατάληξη τη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής στάσης με ρεαλιστική "πρόταση" και στρατηγική συμμαχιών με τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, για οριστική λύση - λύση τώρα - την οποία όλος ο πολιτικός κόσμος, με σύμπνοια και συνέπεια θα υποστηρίξει μέχρι την οριστική διευθέτηση!

Το θέμα είναι πολύ καίριο και δεν προσφέρεται για στείρα - για ακόμη μια φορά - αντιπαράθεση, αλλά ούτε για ακόμη μια φορά, φυγόπονες αναβολές!




ArchOikos_________


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κόσμιος σχολιασμός είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος.






Νομοθετικό Έργο (και διαβούλευση)
Ελληνική Βουλή




Ευρωπαϊκή Ένωση &
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο






Υπό-δομές... έρχεται η ανάπτυξη;!

**Τουλάχιστον ας ξέρουμε! _____________(feeds από ypodomes.com)





Προσφορές δωρεάν (1 έτος) σε software και games που κανονικά θα πληρώνατε!!!